Povinná matematika u maturitní zkoušky jako bič na studenty

28.01.2015 20:53

   Ambiciózní plán zavést povinnou maturitu z matematiky a nadšení pro něj příliš nesdílím. Každý student by měl mít právo volby. Stejně jako právo volby studia na státní či soukromé škole. Jakékoli direktivum či striktní nařízení považuji za kontraproduktivní. Každý člověk je originál, každý má svojí oblast zájmů a zálib. To platí nejen ve volném čase, ale i v profesním životě. Pokud nemám vztah k nějakému oboru, přeci si ho nevyberu, nevystuduji a pak se tím celý život neživím. V opačném případě by se jednalo asi o nějakou formu masochismu.

   Argument podpory logického myšlení je sice hezký, ale u kolika maturantů to bude realita? Nebudou studenti, kteří se prostě velký objem pro ně nic neříkající látky jednoduše „nabiflují“ a pak získané použijí bez hlubších znalostí a souvislostí?

   Neubíral bych se ani tím myšlenkovým proudem, který tvrdí, že povinná maturita z matematiky zastaví inflaci maturitních vysvědčení. Je jen otázkou času, kdy stejný problém postihne vysokoškolské diplomy (pokud se již tak neděje…?) Problém je jinde. Úspěšnost školy a dosaženého vzdělání se podle mě má měřit trochu jiným „metrem“. Ukazatelem úspěšné školy či absolvovaného oboru má být trh práce – zaměstnatelnost absolventů daných institucí. „Podpořit“ kvalitu maturity povinnou maturitou z matematiky nepovažuji za úplně šťastné.

   Trénování vytrvalosti prostřednictvím povinné matematiky mi přijde také poněkud zavádějící myšlenka. Pokud tedy chceme trénovat vytrvalost maturantů, proč nezavést povinnou tělesnou výchovu u maturitních zkoušek? Možnost volby nemá být studentům odebírána. Znovu se vracím k mojí myšlence na začátku tohoto článku. Každý jedinec má nadání pro něco jiného. Není potřeba vychovat z každého středoškoláka fundovaného matematika. Stejně tak jako jeden „žije“ matematikou, jiný chce znát historii, svět, cizí jazyky… A třeba po té se zvolenému i věnovat! Každý z nás po vystudování střední školy nebude technikem či jaderným fyzikem. Jednalo by se poněkud o jednotvárné chápání světa…